Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Design for All


Την Δευτέρα 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Γραφιστών διάλεξη με θέμα την εφαρμογή του graphic design και την αντιμετώπιση καθημερινών επικοινωνιακών αναγκων σε ατόμα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης. Η παρουσιαση του project έγινε από την Μαρίνα Εμμανουήλ και τον εκπρόσωπο απο την Πανελλήνια Ένωση Τυφλών, Βαγγέλη Αυγουλά.

Η θεματολογία της συζήτησης δεν οριοθετήθηκε μόνο στα πλαίσια μεταφοράς ενός μηνύματος με την χρήση του κωδικα Braille αλλά και στην μετάδοση αισθητικής ενός έργου τεχνης μέσα από διάφορες τεχνικες επικοινωνίας. Τα "απτικά" διαγραμματα είναι μία τέτοια τεχνική με ενδιαφέρον αποτελέσματα.

Η εμπειρια εδειξε πως η αμφιδρομη σχέση δημιουργού και ατόμου με πρόβλημα οράσεως είναι απαραιτητη και θεμελιακή. Η γραφιστικη αποκτά αισθητική ήθους. Αποδιδει καθαρη επικοινωνια βασιζόμενη στην χρησιμότητα. Και σαφως εκεί που υπάρχει ήθος υπάρχει και αισθητική.

Στην Ελλάδα το social design και ειδικότερα ο τρόπος αντιμετώπισης ατόμων με οπτικές ιδιαιτεροτητες, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Ίσως και σε εμβρυϊκό. Παρόλα αυτά είναι ένα πολύ ενδιαφέρον project και ένα θέμα που ανοίγει νέες προκλήσεις για τους Έλληνες δημιουργούς και σχεδιαστες όπου και η μεταξύ τους συνεργασια θα θεωρείται ουσιαστικη.

Παρακάτω σας παραθέτω καποια link συνδέσμων, εκθέσεων και ομάδων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα:

http://www.visualcomplexity.com/vc/
http://www.designforalleurope.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου