Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ

...Για χρόνια ασφυκτιούσα στις κοιλάδες, οι πεδιάδες με έπνιγαν: σερνόμουν στον πλανήτη Άρη, η βαρύτητα με συνέντριβε, μου αρκούσε να ζω σαν τυφλόποντικας. Για να ξαναβρώ τη χαρά επανέκαμπτα στον συμβολικό μου έκτο όροφο, ανάσαινα και πάλι τον ασφυκτικό αέρα των Γραμμάτων, το σύμπαν απλωνόταν στα πόδια μου και κάθε πράγμα ικετευε ταπεινά ένα όνομα. Δίνοντας το όνομα ήταν σαν να το δημιουργούσα και να το αποκτούσα ταυτόχρονα. Δίχως αυτή την κεφαλαιώδη ψευδαίσθηση,δεν θα είχα γράψει ποτε...

απόσπασμα από το βιβλίο:
ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ
Ζ.Π. Σαρτρ. - εκδοσεις ΑΓΡΑ


Ζαν Πολ Σαρτρ...Ο Γάλλος φιλόσοφος, θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογραφος... Ο βασικός εκφραστης του Υπαρξισμού μέσα απο το βιβλίο του "ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ", ψυχογραφεί την παιδική - εφηβική του ηλικία μεσα από ένα κειμενο γεμάτο νόημα σε πρώτο και και δεύτερο επίπεδο. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος σε μία συνάντηση του με την Σ. ντε Μπωβουάρ, οι ΛΕΞΕΙΣ, θέλησε να είναι το πιο "λογοτεχνικό" από όλα τα αλλα βιβλία του γιατί θα ήταν ο αποχαιρετισμός του σε αυτό το είδος λογοτεχνίας και η δεκαετή συγγραφεί του το μαρτυράει.

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

"NEXT".....Paul Rand


Ο Αμερικανός graphic designer και δημιουργος διάσημων λογότυπων όπως IBM, Paul Rand, μιλάει για το σχεδιασμό του λογότυπου NEXT....

http://www.logodesignlove.com/next-logo-paul-rand

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

ΤΕΛΕΙΑ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ


Παρακάτω παραθέτω ενα blog όπου αναρτήζω ξανα-σχεδιασμενες αφισσες κινηματογραφικών ταινιών...Πραγματικα πολύ καλη και καθαρή γραφιστική!!!!!

http://www.leblogdebango.fr/2010/02/60-redesign-minimalistes-daffiches-de-films-et-de-series/

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

ΔΕΚΑ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ


«Labels / Ταμπέλες» είναι το θέμα του φετινού διαγωνισμού

Η ταμπέλα είναι κάθε είδους ετικέτα που έχουμε προσθέσει/κολλήσει σε κάτι, για να περιγράψουμε αυτό ή το περιεχόμενό του. Είναι ανθρώπινο ένστικτο να ομαδοποιούμε τα αντικείμενα με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά τους και να δίνουμε ένα όνομα στο σύνολο αυτό. Ζούμε σε ένα κόσμο γεμάτο με ετικέτες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να κερδίσουν την προτίμησή μας. Υπάρχουν οι ταμπέλες που συνδέονται με καταναλωτικά προϊόντα και τη μόδα, οι ταμπέλες που βάζουμε εμείς οικειοθελώς στον εαυτό μας και μας δίνουν την αίσθηση ότι ανήκουμε σε κάποια ομάδα, αλλά υπάρχουν και ταμπέλες που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να κατηγοριοποιήσουν τους άλλους και πηγάζουν από αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, πολιτικών και θρησκευτικών διακρίσεων κτλ. Ποιος είναι ο ρόλος που παίζουν αυτές οι ταμπέλες στη δική σας ζωή; Mε ποιον τρόπο θα μπορούσε μια ετικέτα να περιγράψει καλύτερα τον κόσμο που ζείτε; Πώς μπορεί μια ετικέτα να αποδώσει το απέραντο σύνολο των εμπειριών, τις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες του συνοψίζουν κάθε ανθρώπινο ον;
«Labels / Ταμπέλες» είναι το θέμα του φετινού διαγωνισμού Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη και όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικές από τις αμέτρητες πλευρές από τις οποίες μπορούν οι συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το θέμα αυτό.

Τα έργα που θα ξεχωρίσουν φέτος θα βραβευτούν με 1000€ το πρώτο βραβείο, 600€ το δεύτερο και 500€ το τρίτο. Επιπλέον, οι 10 καλύτερες συμμετοχές θα τυπωθούν σε πανό διαστάσεων 200 x 60cm και θα παρουσιαστούν στην παραλία της Ιθάκης για ολόκληρο το καλοκαίρι, ενώ οι δημιουργοί τους θα φιλοξενηθούν στο νησί το σαββατοκύριακο των εγκαινίων της έκθεσης (Ιούλιος 2010). Τα 100 καλύτερα έργα θα εκτεθούν στην Ιθάκη και την Αθήνα.

Στο διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει κάποιος με ένα ή δύο έργα. Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί είναι ελεύθερη (γραφιστική σύνθεση, ζωγραφική, illustration, φωτογραφία, κολάζ, κόμικ κλπ.).

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα έργα τους μέσω της ιστοσελίδας www.tenimages.org

Τα διαγωνιζόμενα έργα θα πρέπει να έχουν διάσταση 40cm ύψος x 12cm πλάτος και να αποσταλούν σε ηλεκτρονικό αρχείο jpeg, ανάλυση 360 dpi (μέγιστο μέγεθος αρχείου 10MB).

Οι συμμετοχές γίνονται δεκτές μέχρι και τις 21 Μαΐου 2010.

Ο Φήμιος διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει, να αναβάλει ή να ακυρώσει το διαγωνισμό χωρίς άλλη προειδοποίηση. Τα έργα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό διατηρούνται στο αρχείο του Φήμιου. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν μέσω email. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων.

Περισσότερες πληροφορίες:
www.tenimages.org
ithaca (at) thedesignshop.gr
210 3223410 (Ολυμπία Αϊβάζη)

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Design for All


Την Δευτέρα 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Γραφιστών διάλεξη με θέμα την εφαρμογή του graphic design και την αντιμετώπιση καθημερινών επικοινωνιακών αναγκων σε ατόμα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης. Η παρουσιαση του project έγινε από την Μαρίνα Εμμανουήλ και τον εκπρόσωπο απο την Πανελλήνια Ένωση Τυφλών, Βαγγέλη Αυγουλά.

Η θεματολογία της συζήτησης δεν οριοθετήθηκε μόνο στα πλαίσια μεταφοράς ενός μηνύματος με την χρήση του κωδικα Braille αλλά και στην μετάδοση αισθητικής ενός έργου τεχνης μέσα από διάφορες τεχνικες επικοινωνίας. Τα "απτικά" διαγραμματα είναι μία τέτοια τεχνική με ενδιαφέρον αποτελέσματα.

Η εμπειρια εδειξε πως η αμφιδρομη σχέση δημιουργού και ατόμου με πρόβλημα οράσεως είναι απαραιτητη και θεμελιακή. Η γραφιστικη αποκτά αισθητική ήθους. Αποδιδει καθαρη επικοινωνια βασιζόμενη στην χρησιμότητα. Και σαφως εκεί που υπάρχει ήθος υπάρχει και αισθητική.

Στην Ελλάδα το social design και ειδικότερα ο τρόπος αντιμετώπισης ατόμων με οπτικές ιδιαιτεροτητες, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Ίσως και σε εμβρυϊκό. Παρόλα αυτά είναι ένα πολύ ενδιαφέρον project και ένα θέμα που ανοίγει νέες προκλήσεις για τους Έλληνες δημιουργούς και σχεδιαστες όπου και η μεταξύ τους συνεργασια θα θεωρείται ουσιαστικη.

Παρακάτω σας παραθέτω καποια link συνδέσμων, εκθέσεων και ομάδων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα:

http://www.visualcomplexity.com/vc/
http://www.designforalleurope.org/

Designer's Bazaar 010


Αλίνα Γκεζερλή/ Μαρία Γκλαβά/ Μαρία Ευαγγελίου/ Μαίρη Θεοδοσιάδου & Λίλη Μπακογιάννη/ Ελένη Ιωαννίδη/ Μιχάλης Καζάζης/ Γιάννης Καπέλλος/ Χρήστος Κωτσίνης/ Άννα Λουβερδή/ Γιώργος Λουβερδής/ Κώστας Μπεβεράτος/ Στέλλα Πίσσα/ Ήρα Σπαγαδώρου/ Φανή Τσακιρίδου

To Dezaar 0/010 συγκεντρώνει αποκλειστικά για δύο μέρες, σχεδιαστές αντικειμένων μικρής κλίμακας οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, με διαφορετική ταυτότητα και διαφορετικές επαγγελματικές καταβολές (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, graphic design, marketing, διαφήμιση, σκηνοθεσία, styling και διακόσμηση).
Κάτω από την ίδια στέγη παρουσιάζονται ποιοτικές, χρηστικές και παράλληλα προσιτές δημιουργίες, ειδικές κατασκευές, κόσμημα, αξεσουάρ μόδας, τσάντα, ρούχο, graphic design, εκδόσεις, αφίσα, φωτογραφία, ιδέες για δώρα, αντικείμενα
τέχνης. Διαδώστε το.

Σάββατο > 20/3/2010 > 11:00 – 20:00
Κυριακή > 21/3/2010 > 11:00 – 20:00

Δαιδαλιδών 37 & Περσέως, Πετράλωνα, Αθήνα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Μετρό+τρένο >>> Εύκολη πρόσβαση με τον ηλεκτρικό γραμμή 1
(Κηφισιά-Πειραιάς) στάση Πετράλωνα. Ανταπόκριση με μετρό γραμμή 2
(Αγ. Αντώνιος-Αγ. Δημήτριος) στις στάσεις: Ομόνοια και Αττική.
Ανταπόκριση με μετρό γραμμή 3 (Πλακεντίας-Αιγάλεω) στη στάση
Μοναστηράκι. Στον πεζόδρομο (Θεσσ/νίκης) αριστερά στη Δαιδαλιδών.
Αυτοκίνητο >>> (βόρεια) Από Εθνική και Π. Ράλλη διασχίζουμε την
Πειραιώς απέναντι και δεξιά στην οδό Αλκμήνης. Συνέχεια αριστερά
στη Δαιδαλιδών. (βλ. χάρτη)
(Κέντρο) Από Πειραιώς στο φανάρι της Τεχνόπολης αριστερά και
αμέσως δεξιά στην Κειριαδών. Δαιδαλιδών κάθετη.
(Πειραιά) Στην άνοδο της Πειραιώς στο ύψος μετά το Praktiker δεξιά
στη Δαιδαλιδών.

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

"Από τον Τρελό σε Τρελούς"......by V. Antoniou.

Η Γραφιστική στη Ρώσικη Πρωτοπορία


Η Ενωση Γραφιστών Ελλάδας, στά πλαίσια της προβολής των κυριότερων σχεδιαστικών ρευμάτων και δημιουργών, οργανώνει εκδήλωση με θέμα:
«Η γραφιστική στη ρώσικη πρωτοπορία».

Το πρόγραμμα:
Ομιλία του κ. Γιώργου Δ. Ματθιόπουλου, σχεδιαστή
(Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων)
Προβολή δειγμάτων γραφιστικών εφαρμογών της αντίστοιχης περιόδου.
Συζήτηση.

Θα ακολουθήσει διάλειμμα και στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία:
«Οταν ο Σαγκάλ κόστιζε λιγότερο από ένα κιλό πατάτες»,
των κ.κ. Γιώργου Ζέρβα και Γιώργου Παπακωνσταντίνου.